dissabte, 4 d’abril del 2009

Els motius del NO a Bolonya - 2

Mobilitat


Que amb Bolonya ens podrem moure més és una fal·làcia. Actualment l'Estat Espanyol és el 1r receptor d'Erasmus i el 3r en enviar estudiants a Europa. Ningú n'esmenta les condicions: mentre que un erasmus finnès pot viure sense treballar en un país estranger mentre estudia, un erasmus català ha de sobreviure amb una dotació de 200€ mensuals. Amb el pla de Bolonya se suposa que hauríem de solucionar això, i en comptes de multiplicar per 50 la dotació en beques, ens volen convèncer que gràcies a la unificació de titulacions podrem viatjar. Fals: Europa ha escollit la forma 3 anys de grau + 2 de màster. Espanya, 4+1.

Beques


Bolonya preveu cursos de 60 o bé de 30 crèdits ECTS. 1 ECTS = 25h de treball de l'estudiant. No hi ha terme intermig i no és possible treballar mentre s'estudia: la nostra jornada «laboral» seria de 30 o 35h setmanals. Com ens paguem els estudis? Com ens paguem el pis si hem de canviar-nos de ciutat? Com vivim durant l'any? L'Estat hi pretén posar solució amb la nova política de beques: no les augmenten, però creen les beques-crèdit, un eufemisme per dir préstec sense interessos. Ho argumenten dient que els coneixements són una inversió pel futur, frase que ja fa servir La Salle per anunciar-se. És públic o no és públic? Si fins ara qui no accedia a beca per renda familiar o per nota podia treballar sense endeutar-se, per què se l'obliga a tenir un deute? i amb qui té el deute? Els bancs tenen massa força dins la universitat. Fins i tot el carnet universitari està lligat a un banc, i si t'expliqués les anècdotes i malestar de la FIB amb el Santander... Estafes i tot.
Se n'ha parlat poc, de beques, i massa de les empreses. Encara és a l'aire si s'incrementaran les beques d'ajut com la feina a la biblioteca del campus, o la que fem els estudiants de la FIB a la facultat d'industrials, etc. S'incrementaran de forma raonable o generaran un munt de llocs de treball fantasma i de mala qualitat?
Que altres països facin les coses així no vol dir que sigui una bona idea.